CONTACT ASIEL

Turkan

Turkan Dagdelen werd geboren in een klein dorpje in Turkije.De zorg voor haar broers en zussen maakt dat ze nooit een echte kindertijd of jeugd beleefde.Hierdoor heeft ze nooit echt ‘kind’ mogen zijn. Het was een periode vol obstakels, armoede en ze doorstond vele ziekten.


In 1970 vertrok Turkan’s vader naar Duitsland om er te gaan werken. Daardoor moest ze haar geboortedorp verlaten en trok ze in bij haar grootvader in Ortaca. Jaren later besliste Turkan’s vader zijn gehele familie over te brengen naar Duitsland. Door haar jonge leeftijd leerde ze snel en gemakkelijk de Duitse taal. Deze onstabiele periode maakte het haar erg moeilijk om af te studeren aan de lagere en de beroeps middelbare school.


Na deze studies toch te hebben volbracht startte ze een drie jaar durende opleiding “hotel management” aan een hogeschool in Frankfurt. Helaas moest ze haar opleiding zes maand voor het afstuderen door omstandigheden beeindigen.


In 1988 verloor Turkan haar moeder in een auto-ongeval tijdens een vakantietrip van Duitsland naar Turkije. Haar leven veranderde drastisch. Ze had nu geen andere keuze dan terug te keren naar Turkije met haar broer en zussen. Toen ze verhuisd was naar haar geboortedorp begon Turkan te werken voor een privé bedrijf op de luchthaven van Dalaman. Het was zwaar werk en ze kon dit maar één seizoen volhouden.


Daarna werd haar aanvraag om stewardess te worden bij een privé luchtvaartmaatschappij goedgekeurd. Terwijl ze wachtte om aan haar nieuwe baan te beginnen bezocht ze in 1994 voor drie maanden Engeland.Deze drie maanden werden uiteindelijk dertien jaar. Tijdens haar leven in Engeland reisde ze ook naar vele andere landen. Ze overleefde nipt de tsunami ramp op de Maladieven, werkte als vrijwilligster voor de weeskinderen in Sri Lanka en voor de zwerfdieren in India. Dit deed ze terwijl ze de landen eigenlijk alleen maar bezocht.


Daarna verhuisde Turkan terug naar Ortaca met als doel haar droom te realiseren: een klein gezellig restaurantje openen. Maar zoals zo vaak liepen de zaken niet zoals gepland. Haar leven veranderde compleet wanneer ze geconfronteerd werd met een arme zwarte zwerfhond. Die was het slachtoffervan een verkrachting geweest en haar ogen smeekte om hulp. Het idee van het kleine restaurantje openen leek zo onbelangrijk geworden nu. Ze was vastbesloten: ze zou de heilige weg die God voor haar had uitgestippeld aflopen tot het einde. Dit betekende een nieuw hoofdstuk in Turkan’s leven.


Als protest tegen de wanpraktijken die zwerfdieren moesten ondergaan begon Turkan aan een hongerstaking. Deze actie had een wereldwijde impact. Ze ontving de volle steun van haar omgeving. Ze castreerde en steriliseerde ontelbare dieren en herplaatste ze. Ze gaf de hongerige dieren eten, voorzag hen van voedsel en behandelde de zieke dieren.


Jammer genoeg waren er ook tegenstanders. Ze werd vele malen lastig gevallen en belasterd. Sommige persoonlijke relaties braken stuk. Haar wereld viel ineen. Er werd drie keer in haar huis ingebroken, één keer lieten ze zelfs een vergiftigde hond achter op haar bed. Ze werd ook psychisch bedreigd. Soms wilde ze wel vluchten uit deze ellende, maar in plaats van op te geven haalde ze kracht uit deze gebeurtenissen. Het maakte haar ongelooflijk sterk. Ze was nu een stem, een verdedigster en het allerbelangrijkste… een moeder voor alle weerloze, terughoudende en stemloze wezens. Haar metgezellen, waar ze voor zorgde in de bossen, wachtte steeds op haar.


Na een zeer lange strijd was ze ertoe in staat HAYDOS Care Center op te richten, een huis van medeleven voor dieren. Ze realiseerde dit met al haar eigen spaargeld en inspanningen. Kafka zei: “De antwoorden op alle vragen liggen in de ogen van een hond.” Turkan begrijpt deze stille woorden in hun ogen en is ertoe in staat om op dezelfde manier met hen te communiceren. En het allerbelangrijkste: ze is dankzij hen in staat om de liefde haar hart te laten binnenstromen.


Vandaag is HAYDOS Care Center, geleid en onderhouden door Turkan, een thuis voor meer dan 600 honden en 250 poezen. Geen manicure, geen lippenstift, toch is Turkan Dagdelen een prachtige vrouw. Dit omdat ze haar tijd doorbrengt met bewerken van grond in het bos, ze werkt voor al de dieren. Ze praat met hen, deelt haar liefde en verdriet met hen. Dat is het geheim waar haar schoonheid in schuilt.


… en haar kracht zit in haar naam.

Doneer

Naam: Arkadas VZW
IBAN: BE63 737046052108
Bic: KREDBEBB

Of via paypal: haydos.arkadasvzw@gmail.com

Bestel bij zooplus


Bestel bij zooplus, en schenk ons zo automatisch een stukje opbrengst van jouw aankoopbedrag. Klik op de logo, en ga vanaf daar verder met bestellen.

Bestel bij bol.com

Bestel bij bol.com, en geef ons automatisch een stukje opbrengst van je aankoopbedrag. Op het logo klikken, vanaf daar kan je bestellen of inloggen zoals je normaal ook doet